kiadva: 2024. 07. 19. 11:52

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

PÉNTEKEN MÉG ZÖMÉBEN HŐSÉG

SZOMBATON, NYUGATON VÁLTOZÉKONY, HŰVÖSEBB IDŐ – KELETEN MÉG HŐSÉG

 

Péntek délután marad a lassan mérséklődő hőség, délen a magasabb, 35 fok körüli, északon az alacsonyabb 30 fok körüli maximumokkal. Az északkeleti határvidéken 30 fok alatt maradhat a hőmérséklet.

Általában napos idő lesz jellemző, amit gomolyfelhősödés zavar meg időnként.

A nap túlnyomó részében eső nem valószínű, ezúttal a délutáni gomolyfelhőzetből is csekély az esélye helyi zápor vagy zivatargóc kialakulásának.

Este, majd az éjszaka folyamán, a Dunántúl fölé határozottabb, zártabb felhőzet sodródhat, melyből a késő esti óráktól, eleinte a Nyugat-Dunántúlon, majd a Dunántúl teljes területén kialakulhatnak szórványosan zivatargócok, hevesebb záporok. A Duna vonalától keletre gyengén vagy mérsékelten felhős, változóan csillagfényes, eseménytelenebb idő várható.

 

Szombaton, a nyugat felől már éjjel a Dunántúl fölé besodródó hidegfront és annak szórványos esőket adó felhőzete okozhat a nyugati országrészben egész nap változékonyabb időjárást. Zömmel felhős időben, bujkáló, időszakosan előbukkanó napsütés és élénk szél mellett, északnyugaton több fokkal 30 fok alá hűl a levegő. Egész nap előfordulhatnak átmeneti, helyi záporok. Zivatar, viharos esemény az északnyugati térségben nem valószínű, délnyugaton viszont kialakulhat zivatar a délutáni időszakban.

A középső és keleti országrészben délelőtt még változóan napos, illetve mérsékelten felhős égbolt látszik jellemzőbbnek. A hőmérséklet is 30 fok fölé, délkeleten 35 fok közelébe emelkedik.

A déli óráktól eleinte a középső, majd a délután második felében már a keleti országrész felett is megszaporodhat a felhőzet, melyből szórványosan záporok, zivatargócok is előfordulnak.

Este országszerte változó erősségű, itt-ott szakadozott felhőzet várható, melyből elszórtan, de sokfelé előfordul záporeső, illetve zivatargócok is kialakulnak. Mérsékelt, olykor élénkebb ÉNY-i szél fúj.

Éjszaka legyengül a légmozgás. Nyugaton már csökken a felhőzet, tisztul az égbolt, míg az ország keleti felén összefüggőbb, változó vastagságú felhőtakaró borítja az eget. Elszórtan gyenge szemerkélés, záporok is kialakulnak.

 

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek délután         északon 28-33, délen 34-37,

szombat reggel        17 – 21,

szombat délután      nyugaton 24-28, másutt 29-35,

vasárnap reggel       16 - 22    fok köré várható.

 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

19.

péntek

20.

szombat

21.

vasárnap

22.

hétfő

23.

kedd

24.

szerda

25.

csütörtök

18 - 23

17 - 21

16| 17-22

16 - 23

17 - 20

16 - 20

15 - 19

28 - 33

34 - 37

26/ 29-35

33 \ 26

30 - 35

28/ 33 /35

27 - 31

24 - 28

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap többségében változóan napos-gomolyfelhős időre van kilátás, reggel, délelőtt, a Tiszántúl felett még felhősebb lehet az égbolt és elszórtan kialakulhatnak záporok, de várhatóan folyamatosan csökken a felhőtakaró. Délután eleinte az ország keleti felén, majd éjjel a Dunántúl nyugati felén látszik nagyobb esély szórványos zápor, zivatar kialakulására. Nyugaton lesz melegebb, 30 fok körüli hőmérsékletekkel, míg északkeleten a hűvösebb, ott csak 25 fok köré várható a maximum.

- Hétfőre – már növekvő bizonytalansággal, de - mérsékeltebb hőség, változóan napos-gomolyfelhős égbolt ígérkezik. Délelőtt, a Dél-Dunántúl térségében valószínűbb zivatargócok, záporok előfordulása, majd a napközbeni szünet után, a délutáni, esti időszakban, a déli megyékben és északnyugaton látszik elsősorban esély zivatargócok kialakulására. Éjjel, északnyugaton feltámadhat a szél.

- Kedden NY-K irányban átvonuló, de elgyengülő hidegfront alakíthatja időjárásunkat. Északnyugaton hűvösebb, keleten és délen továbbra is 30 fok feletti hőmérsékletű napra van kilátás. A délelőtti időszak zavartalanabb napsütést ígér, majd délután erőteljesebb gomolyképződésre és szórványosan hevesebb zivatarok kialakulására látszik most lehetőség.

- Szerdára és csütörtökre egyelőre szeles, átmeneti, de erősebb felhősödésekkel, szórványos záporokkal tarkított idő körvonalazódik időszakosabb napsütéssel. Délutánonként, esténként zivatar is előfordulhat.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, szombattól megnő.     .